Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

10 tips van SERA: Creëer meer werkplezier op de werkvloer

18-05-2022 5 min leestijd

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het werkplezier van jouw werknemers nóg belangrijker!

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Grote kans dat ook jouw organisatie kampt met problemen rondom het vinden van nieuw personeel en alles uit de kast trekt om nieuw personeel te werven. Wat er dan vaak bij inschiet, is aandacht voor het huidige personeel. Zijn jouw werknemers gelukkig op hun werk? Hebben ze het niet té druk? Ons advies: investeer niet alleen in recruiters om nieuw personeel binnen te halen, maar creëer ook meer plezier op de werkvloer. Hoe je dat doet? Wij delen graag onze tips!

Wat is werkplezier?
Werkplezier betekent dat je met plezier en geheel uit jezelf jouw werkzaamheden uitvoert én dat je energie haalt uit deze werkzaamheden. Simpelweg vind je je werk leuk om te doen en ga je elke werkdag vol energie en zin aan de slag. Je bent betrokken, toont verantwoordelijkheid en bent gedreven om er elke werkdag voor de volle honderd procent voor te gaan. Uiteindelijk levert het uitvoeren van de werkzaamheden je meer energie op dan dat het je kost.

Maar wanneer heb je nu plezier in je werk?
Dat ligt niet alleen aan het uitvoeren van leuke werkzaamheden, maar ook aan het leuk vinden van de werkzaamheden die je uitvoert. Het is dan ook belangrijk te ondervinden wat jou en/of je werknemers gelukkig maakt en hier op in te spelen.

Alle werknemers kennen vast de clichés als ‘neem de leiding’, ‘vertrouw en laat los’ en ‘zorg voor een goede work-life balance’. Wij willen jou(w) (als) werkgever graag 10 tips meegeven hoe jij het werkplezier binnen jouw organisatie kan verhogen #workhardplayhard.

Tip #1 Kom in beweging

Uren naar het scherm van je laptop kijken en in je bureaustoel zitten eisen hun tol. Men raakt verdwaald in het scherm en moet even een pauze nemen. De beste manier om pauze te nemen, is om in beweging te komen. Neem bijvoorbeeld een personal trainer voor al je werknemers, organiseer bootcamps of work-outs. Beweging houdt het brein scherp!

Wist je dat vitaliteit bij medewerkers ook bijdraagt aan minder verzuim, hogere productiviteit en een glimlach? Juist, dat is automatisch ook meer omzet! Een win-win dus voor het werkplezier van jou als werkgever en van je werknemers.

Tip #2 Neem een huisdier

Het hebben van een huisdier draagt voornamelijk bij aan onze geestelijke gezondheid. Een huisdier zorgt namelijk voor gezelschap, affectie en oordeelt niet. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft dan ook een huisdier. De meest geliefde huisdieren in Nederland? Dat zijn de aquarium- en vijvervissen. En laat dat nou ook ideaal zijn voor op de werkvloer! Je kunt vrijwel overal een vissenkom neerzetten. Vergeet ze alleen niet af en toe eten te geven ;) 

Waar wij bij SERA fan van zijn? Een hond op kantoor! Onze kantoorhond Storm is niet meer weg te denken uit de SERA familie en zorgt voor rust en plezier op de werkvloer. Iedereen kent Storm en iedereen vindt Storm leuk, zelfs de werknemers die geen grote dierenvriend zijn!

Tip #3 Introduceer een X eet dag

Wie houdt er nu niet van een lekker hapje en drankje? Introduceer op de werkvloer eens een #lunchafhaaldag, #kookdag of de #kwakworstenwoensdag. Bij SERA zijn we fan van de #knakworstenwoensdag. Iedereen komt op woensdag met extra veel plezier naar kantoor en kijkt al vanaf ’s ochtends vroeg uit naar de lunch. Woensdag is dan ook vaak de drukste en meest gezellige dag op kantoor, we mogen de week immers ook doormidden zagen! Combineer deze tip dan wel met tip #1 ;)

Tip #4 Deel complimentjes uit

Uit vele onderzoeken is gebleken dat medewerkers het veel belangrijker vinden om waardering te krijgen vanuit hun leidinggevenden, dan om een flinke salarisverhoging te krijgen. Medewerkers ervaren meer plezier in hun werk wanneer er naar ze wordt geluisterd en ze af en toe eens een complimentje krijgen over hoe goed zij wel niet presteren! Is die belangrijke taak super uitgevoerd door een medewerker? Laat het ze weten! Kleine moeite, toch?

Tip #5 Maak een klein gebaar, het is van grote waarde 

Vaak zit het men in kleine dingen. Denk aan de complimentjes van tip #4. Deze kun je als werkgever ook verder doorzetten. Neem bijvoorbeeld voor iedereen eens wat lekkers mee naar kantoor, zet stagiairs in het zonnetje op de #dagvandestagiair, of versier je kantoor eens op een vrijmibo – gewoon omdat het leuk is, weinig moeite kost en veel plezier oplevert bij je werknemers.

Tip #6 Introduceer legendarische maandborrels

Jullie hebben vast een vrijmibo, maar komen hier ook echt veel werknemers op af? Plant niet iedereen wat leukers op vrijdag? Of begint je borrel niet te laat? De vrijmibo is een essentieel moment om eens over wat anders dan werk te praten en is daarmee ook echt een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. Onder het genot van een hapje en drankje werkt dit vaak het beste, met een leuk muziekje op de achtergrond.

Om je huidige vrijmibo’s tot 'The Next Level' te tillen kun je maandborrels introduceren. Deze zijn nét wat specialer dan alle overige vrijdagen. Deze starten wat eerder en er wordt elke maand (door een andere werknemer) wat lekkers en leuks geregeld. Misschien regelt jouw collega volgende maand wel een vette artiest, workshop of een uitgebreid buffet? Zeker weten dat dat een feestje wordt!

Tip #7 Investeer in kennis en kunde

Tegenwoordig zijn er zoveel expertises en mogelijkheden voor werk, dat het als werkgever lastig kan zijn om werknemers aan jouw organisatie te binden. Naast alle gezellige en leuke uitjes, is het dan ook belangrijk om te investeren in de kennis en kunde van jouw werknemers. Ook dat draagt bij aan het werkplezier.

Denk aan die ene collega die al jaren werkzaam is bij het bedrijf en graag zou willen doorgroeien in Marketing, maar te weinig weet over SEO en SEA. Die collega zou graag een training kunnen en willen volgen om hier eens wat over bij te leren. Dit is een ideaal voorbeeld om als werkgever die kans te bieden. Uiteindelijk zorgt deze professionele groei bij jouw werknemer er ook voor dat jouw organisatie groeit. Win-win dus!

Ook bij SERA blijven werknemers zich voortdurend doorontwikkelen en volgen zij regelmatig trainingen en cursussen. Hiermee blijft de kennis binnen onze organisatie actueel, waardoor wij onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn.

Tip #8 Investeer in persoonlijke groei

Naast investeren in kennis en kunde, zoals bij onze tip #7, is het ook belangrijk om te investeren in de persoonlijke groei van jouw werknemers. Werknemers halen enorm veel plezier uit prestaties en het behalen van doelen, zo ook persoonlijke doelen. Aan jou als werkgever de taak om een soort coach te zijn voor je werknemers. Ga het gesprek aan, ontdek samen hoe jullie kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de werknemer en zo meer voldoening kunnen halen uit de werkzaamheden.

Tip #9  Meer groen op kantoor

Wist je dat planten zorgen voor een verhoogd concentratievermogen?  Hierdoor kunnen jouw medewerkers beter functioneren en ook nog eens een stuk creatiever zijn! Ook draagt de aanwezigheid van planten in een ruimte bij aan een betere luchtvochtigheid. Met planten is de luchtvochtigheid  5% beter dan op een werkplek zonder planten. Tijdens de koude dagen kan dit zelfs oplopen tot een verbetering van 17% in luchtvochtigheid. Reden genoeg dus om eens te checken of jouw werkomgeving wel van genoeg groen is voorzien!

Tip #10 Schaf (gepersonaliseerde) kantoorfietsen aan

Bij SERA komen veel collega’s op de fiets naar kantoor. Zij beginnen de dag dan ook fris en fruitig en genieten van de voordelen van vitaliteit uit tip#1. Er zijn genoeg voordelen aan het hebben van vitale medewerkers en kantoorfietsen kunnen dé stap in de goede richting zijn. Schaf een aantal (gepersonaliseerde) kantoorfietsen aan, die jouw medewerkers makkelijk kunnen en mogen pakken. Gebruik ze voor het halen van een gezonde lunch of het langsgaan bij een klant in de buurt. Het is vele malen beter dat jouw medewerkers dit soort ritjes op de fiets (kunnen) maken en niet steeds die vervuilende auto instappen. Zo heeft jouw organisatie ook een streepje voor op het gebied van duurzaamheid!

Genoeg ideeën om het werkplezier ook binnen jouw organisatie te verhogen, toch? Heel veel succes, maar vooral veel (werk)plezier!

Geschreven door

Cindy de Lange info@sera.nl 0172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics