Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

Help! Wat zijn de juiste afmetingen voor Facebook?

06-09-2022 2 min leestijd

Wat zijn de juiste afmetingen voor Facebook? Dat lees je hier!

Afbeeldingen op social media zijn ontzettend belangrijk voor de beleving van de klant en de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Maar wat zijn nou precies de juiste afmetingen?

Hoe vervelend is het, als je een afbeelding wil plaatsen en die wordt afgesneden in Facebook omdat je niet de juiste formaten hebt. Een deel van je content valt weg en dat komt natuurlijk niet heel professioneel over. Om dat te voorkomen delen wij in dit artikel de juiste afmetingen voor Facebook. Doe er je voordeel mee!

TIP: Maak je afbeelding in Canva. Hier kun je je afbeeldingen gemakkelijk aanpassen naar de juiste formaten.

Normale post/update

 • 1200 x 630 pixels

Het formaat van een normale post of update wordt het meest gebruikt op Facebook. Voor een post met alleen een afbeelding vanuit een bedrijfspagina is er eigenlijk maar één afmeting/ formaat dat echt goed zichtbaar is. De juiste afmeting voor een post is: 1200 x 630 pixels (met verhouding 1.91:1). Dit is ook meteen het juiste formaat dat je kunt gebruiken als je een bericht wil posten met een link erbij.

Facebook Story

 • 1080 x 1920 pixels

Sinds 2017 kun je ook Facebook Stories of verhalen plaatsen. Dit zijn tijdelijke berichten, foto’s of video’s die na 24 uur weer verwijderd worden. Deze Story mag niet langer zijn dan 20 seconden. De afmetingen die je hiervoor het best kan hanteren zijn: 1080 x 1920 pixels. Dit is hetzelfde formaat als voor een Instagram Story. Handig, want zo hoef je de afbeelding niet steeds in verschillende formaten te maken. De Facebook Story is alleen beschikbaar via telefoon of tablet.

Video advertenties

Naast het normaal posten van een update kun je natuurlijk ook advertenties plaatsen op Facebook. Dit zijn vormen van gesponsorde content. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een video. De video zal in de Facebook feed worden weergegeven. Houd hierbij rekening met het volgende:

 • Lengte: 1 seconden tot wel 240 minuten (maar de meest succesvolle video’s zijn korter dan 15 seconden)
 • Bestandsindeling: MP4
 • Bestandsgrootte moet maximaal 4GB zijn
 • Afmetingen overzicht: 1200 x 675 pixels of 1200 x 1200 pixels (wij raden het vierkante formaat aan, zo neem je extra veel ruimte in beslag op de tijdlijn)
 • Afmetingen Stories: 1080 x 9120 pixels

Tekst advertenties

Een vierde type content die je kunt gebruiken op Facebook zijn de tekst advertenties. Deze advertenties worden op de rechterbalk van verschillende desktop pagina’s geplaatst of bovenaan een pagina. Hiervoor kun je deze richtlijnen hanteren:

 • 100 x 100 pixels
 • De bestandsgrootte mag maximaal 2MB zijn
 • JPG of PNG formaat

LET OP: een tekst advertentie kan in 5 verschillende formaten weergegeven worden (300x250px, 700x17px, 160x600px, 728x90px en 496x80px).

Berichten advertenties

Via berichten advertenties kun je rechtstreeks berichten versturen naar je doelgroep via Facebook Messenger. Denk wel heel goed na over wat je in het bericht zet. Berichten advertenties worden namelijk vaak als spam gezien. Voor berichten advertenties kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

 • 300 x 250 pixels
 • De bestandsgrootte mag maximaal 40kb zijn
 • JPG of PNG formaat

Aan de slag!

Nu je de juiste afmetingen weet voor Facebook, kun je aan de slag met de inhoud om je doelgroep zo goed mogelijk te bereiken en aan te spreken via het platform. Hulp nodig met de social media strategie of eventuele andere vragen over marketing? Het marketingteam van SERA helpt je graag!

Geschreven door

Wietske Hertogh Marketing@sera.nl +31 172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics